michal_octavia,
w astrze mam Goodyear DURAGRIP 2-gi sezon i jestem zadowolony z nich bardzo.
w Octavi mam Goodyear EFFICIENTGRIP Performance -przejechane na nich ok 500 km i tez się fajnie zachowują.
Myśle,że raczej większość opon klasy premium będą się dobrze sprawowały.
P.S.Pan gumiarz zaproponował mi do skody kormorany lub debice :lol:
Ja założyłem do Renówki Thalii 1,5 DCI asymetryczną Dębice Presto 185/60 R14 (132 zł sztuka :!: ) i na dzisiejszej chlupie bardzo dobrze się spisywały. Jak ktoś lubi przepłacać za opony i jak mu ego rośnie gdy ma Conti, Michelin, Pirelli etc, to niech sobie bierze i Micheliny 205/55R16 za 970-1100 zł sztuka. Kilkadziesiąt lat temu w Polsce produkowano myśliwce odrzutowe i odrzutowe samoloty szkolne a nawet teraz produkuje się rakiety. Myślicie, że nie potrafimy zrobić dobrej opony? Nie nakazuje nikomu jeździć na Dębicy ale nie kpijcie z naszych, nie bądźcie śmieszni. Ja wolę zapłacić stówę lub blisko stówy mniej na sztuce i dać pracę polskiemu robotnikowi.
dudusiu może uzasadnisz? Bo na razie to tylko zamieszczasz dziecięce emotikony i piszesz gimnazjalne odzywki. Nie wierzysz, ze opona 205/55 R16 może kosztować prawie tysiaka za sztukę? Już uciekłeś?
Ja w zimę latam na Dębicy, i nie narzekam, opony zajebiste, dobrze się sprawują, fajnie się na nich driftuje nawet. :wink: Na lato mam jeszcze fabryczne opony, Matador, to po przełożeniu tęsknie za zimowymi Dębicami. Wcześniej w Lanosie tata też zakładał cały czas Dębice, i auto miało się dobrze.
Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.
daro0022, wprawdzie mam troszkę więcej kucyków, ale wcale nie odczułem większego spalania. Ważne jest, żeby kupić opony, które "nie kleją" się za bardzo do asfaltu.
Zależy co dla kogo jest ważne... Ja tam wolę, aby te 4 malutkie obszary o wymiarach 20x5 cm, które decydują o moim życiu były utworzone przez oponę, która klei się możliwie dobrze, szczególnie do mokrej nawierzchni (nie chodzi o koleiny z wodą, tylko mokry asfalt).
Trudno się nie zgodzić. Chodziło mi bardziej o opory toczenia danej opony, a co za tym idzie zużycie paliwa. Dobra przyczepność, nie wyklucza niskiego zużycia paliwa, przy jeździe na danej oponie i zużywania się bieżnika.
zepter00 fakt- bredzisz. Ja osobiście wolę bardziej zadbać o swoje życie niż o to by wspierać polską myśl techniczną. I mogę dać nawet 2 x więcej za oponę jeśli będę wiedzieć że dzięki niej zatrzymam się metr bliżej. Ten metr może decydować o być, albo nie być.
dudusiu może uzasadnisz? Bo na razie to tylko zamieszczasz dziecięce emotikony i piszesz gimnazjalne odzywki. Nie wierzysz, ze opona 205/55 R16 może kosztować prawie tysiaka za sztukę? Już uciekłeś?
Czy ja przekręcam Twój nick? Nie odnosiłem się do ceny opon tylko do porównania parametrów opon Dębica do konkurentów HP. BREDISZ, tym razem bez emotikona.
Robisz gorsze rzeczy... zarzucasz mi bredzenie podczas gdy kilkukrotnie były tu w tym temacie zamieszczone testy Dębicy Presto z zaskakująco dobrymi wynikami zwłaszcza na mokrej nawierzchni w niektórych konkurencjach zajęły 2 i 3 miejsca. Można sobie też poczytać opinie o Dębicy Presto w necie. Ja tobie mówię, że nic nie wiesz. Do bolidów 1,6 benzyna możesz sobie zakładać nawet i Bridgestone Potenza. Mi to wisi ale nie mów, że do samochodów o małych i średnich mocach Dębica w odpowiednim rozmiarze będzie zła ponieważ ona będzie wystarczająco dobra. :? W Octavii mam 205/55 R16 Pirelli P7 a w 1,5Dci by Renault - Dębica Presto będzie aż nadto.
Ja wolę zapłacić stówę lub blisko stówy mniej na sztuce i dać pracę polskiemu robotnikowi.
A ja nie kupiłem Dębicy a i tak dałem zarobić polskiemu robotnikowi,gdyż oponę mam made in Poland.A broń boże nie kpię z polskiej myśli technicznej,tylko uważam,podobnie jak koledzy,że dobra opona to jest czasem żyć albo nie żyć i tyle.A ja chce żyć.
czemu zakładasz od razu, że polska opona nie może być dobra?
Bardzo dużo Goodyearów jest klepanych w Dębicy. Jak nie zapomnę zapytać szwagra, to napiszę nawet które. I co to też kupa?
Niektóre oponykoncernu Goodyear, które produkowane są za granicą, są projektowane w Dębicy i co na to powiecie? To że polski projekt, to znaczy, że gówno tak?
nie zakładam,że nie może być dobra.miałem styczność z polskimi wielokrotnie i jakoś nie urywało du...y.jak kupiłem opla to był na dębicach i szczerze powiedziawszy na suchym jeszcze było w miare ale na mokrym to była masakra.kupiłem continentale i od razu zwrot o 180 st.teraz mam goodyear-ki i sa rewelacyjne.dla tego nie kupie polskich,bo jestem zrażony.a po to kupić,żeby sprawdzic czy jest lepiej i po 1000 km ja wyje..ac i kupić opone premium to szkoda kasy na tą polska.takie mam zdanie.opona to jedyne miejsce styku auta z podłożem i musi byc jak najlepsze.
czemu zakładasz od razu, że polska opona nie może być dobra?
Bardzo dużo Goodyearów jest klepanych w Dębicy. Jak nie zapomnę zapytać szwagra, to napiszę nawet które. I co to też kupa?
Niektóre oponykoncernu Goodyear, które produkowane są za granicą, są projektowane w Dębicy i co na to powiecie? To że polski projekt, to znaczy, że gówno tak?
wlaśnie post wyżej napisałem ,że moje są made in Poland mam dobrą gume i wspieram polska gospodarkę.wilk syty i owca cała 8)
kabanos, tu nie chodzi o kraj produkcji tylko o jakość gumy.opona może być z Mongolii a jeśli będzie zajeb..sta to ją kupię.
Dlatego na rynku jest miejsce dla wszystkich rodzajów opon, a nie tylko super hiper premium. Po jaką cholerę są komuś potrzebne zajebajeczne opony, powiedzmy do fiata uno 1,0, gdzie porusza się dajmy na to, zprędkością przelotową do 70-80 km/h :wink:
Vrednesztany ultrac vorti on board, przetestowane dzisiaj do 2.2zł i są ciche, trakcja ns suchym ok, na mokrym jeszcze nie bylo sposobności przetestować.
Nie bądź taki cwany i nie odwracaj kota ogonem. :wink: Niech każdy kupuje takie opony jakie się mu widzą ale niech też nikt nie sieje fermentu innym w głowach. Myślę, że to jest o wiele lepsze podsumowanie tej dyskusji.
Komentarz